Biståndsminister Gunilla Carlsson kommenterar uppgifter om flygfrakttransporter

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) presenterar idag en rapport om flygföretag som bidrar till att stimulera konflikt- och krigsekonomier och som samtidigt utför flygtransporter för humanitära insatser och fredsbevarande trupp.


Rapporten visar att dessa företag varit inblandade i illegal verksamhet med vapentransporter och därmed bidragit till konfliktutvecklingen i stora delar av Afrika. Samtidigt har dessa flygföretag fortsatt anlitats av stora humanitära samt truppbidragande organisationer och aktörer för att nå krisdrabbade områden.


Jag välkomnar rapporten som belyser ett allvarligt problem som kräver omedelbara åtgärder. Slutsatserna i studien är mycket oroande, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.


Sverige kommer att bidra till att studiens rekommendationer och konkreta förslag på åtgärder genomförs. Detta kan vi bland annat göra genom Sveriges nära samarbete med humanitära organisationer och kontakter med trupputsändande länder och organisationer. Dessutom kommer Sverige som en första åtgärd att tillsammans med SIPRI arrangera ett expertmöte i Bryssel den 14 maj för att diskutera rapporten och dess rekommendationer.


UD har givit finansiellt stöd till SIPRI för forskningsinsatser inom det konfliktförebyggande området. Denna studie är en del av detta forskningsarbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0