Utvidgat avlägsnande vid ordningsstörningar

Regeringen har i dag beslutat en proposition om utvidgat avlägsnande, vilket ger polisen bättre möjligheter att ingripa mot vissa former av allvarligare ordningsstörningar. Förslaget överensstämmer med den lagrådsremiss som regeringen beslutade om för ett några veckor sedan.


Enligt nuvarande bestämmelser får polisen under vissa förutsättningar avlägsna deltagare i en ordningsstörande folksamling från det område eller utrymme där de befinner sig, om det är nödvändigt för att ordningen ska kunna upprätthållas. Bestämmelserna om avlägsnande har bland annat tillämpats när våldsamma grupper drabbar samman, och innebär att deltagarna i den ordningsstörande folksamlingen kan transporteras från platsen i inhyrda bussar.


Enligt det nya förslaget ska deltagare i en ordningsstörande folksamling kunna transporteras längre bort eller under en längre tid än vad som hittills varit möjligt. Ett sådant utvidgat avlägsnande får ske om en åtgärd enligt nuvarande bestämmelser inte är tillräcklig för att ordningen ska kunna upprätthållas. Ett utvidgat avlägsnande får inte innebära att rörelsefriheten för deltagarna i folksamlingen inskränks längre tid än två timmar. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.


Med det här förslaget får polisen bättre möjligheter att ingripa vid allvarligare ordningsstörningar, till exempel i samband med fotbollsmatcher. Den föreslagna tidsgränsen på två timmar är en bra avvägning mellan kraven på effektiva verktyg för polisen och högt ställda rättssäkerhetskrav, säger justitieminister Beatrice Ask i en kommentar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0