Utländska pensionsförsäkringar kan bli en riktig skuldfälla

Det gäller att i förväg kontrollera det bolag ordentligt som man ska flytta försäkringen till. Särskilt viktigt är att kontrolluppgiften till Skatteverket hanteras korrekt. Annars kan det bli dyrt för försäkringsinnehavaren.


Försäkringsbolaget du flyttar ifrån måste lämna en kontrolluppgift till Skatteverket senast 14 dagar efter det att flytten har ägt rum. Annars kommer du att få skatta för hela kapitalet multiplicerat med 1,5 som lön, oavsett om du har tillgång till kapitalet eller ej, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket


Bolaget du flyttar till måste lämna ett åtagande till Skatteverket som förbinder det utländska bolaget att skicka in en årlig kontrolluppgift som blir grund för uträkningen av avkastningsskatten. Det nya bolaget ska också skicka in en kopia på pensionsförsäkringsavtalet där det som avtalsvillkor står att bolaget förbinder sig att lämna kontrolluppgifter, säger Kay Kojer.


Dyr miss

Om det utländska bolaget av någon anledning inte skickar in den första kontrolluppgiften kan försäkringstagaren själv skicka in underlag som styrker att försäkringen finns och vilket kapitalbelopp som avkastningsskatten ska beräknas på.


Men om bolaget missar att skicka in kontrolluppgiften även år två - då skattas hela beloppet av med uppräkningsfaktorn 1,5. Då kan det bli riktigt dyrt. Dessutom är ju kanske det mesta av det egna kapitalet bundet i försäkringen, säger Kay Kojer.


Nya regler som gör det möjligt att nyteckna eller flytta sina pensionsförsäkringar till andra länder inom EES-området infördes under 2007 och började tillämpas under förra året.


Den som har en utländsk pensionsförsäkring ska själv betala sin avkastningsskatt på pensionsförsäkringarna. I Sverige är det pensionsförsäkringsbolagen själva som betalar avkastningsskatten för de pensionsförsäkringar som finns här.


Det finns alltså risker med att flytta sin pensionsförsäkring utomlands. På Finansinspektionens hemsida finns en "svart lista" på kända bluffbolag som man ska akta sig för.


Statens skattekrav på det kapital som finns bundet i pensionsförsäkringarna är beräknat till 890 miljarder kronor. Hittills har drygt 14 000 svenskar hunnit nyteckna eller flytta sina pensionsförsäkringar inom EES-länderna, men Skatteverket räknar med en kraftig ökning av den siffran under de närmaste åren.


Besök också Finansinspektionens Varning för företag


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0