Sveriges bistånd - högst i världen

Idag publicerar OECD:s biståndskommitté DAC preliminär statistik över samtliga medlemsländers bistånd. Sveriges biståndsvolym som andel av bruttonationalinkomsten (BNI) uppgår 2008 preliminärt till 0,98 procent, vilket är högst i världen.


Sverige överstiger med god marginal målet om en biståndsvolym på 0,7 procent av BNI. Samtidigt oroas jag över att utvecklingsländerna riskerar drabbas dubbelt av finanskrisen. Då den globala tillväxten kraftigt sjunker och biståndsvolymerna krymper, riskerar många givarländer att inte leverera i enligt med tidigare gjorda åtaganden, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.


Ur statistiken framgår att det endast är Sverige, tillsammans med fyra andra länder, som når upp till och överstiger FN:s mål om en biståndsvolym på 0,7 procent av BNI.


Statistiken över preliminär biståndsvolym i procent av BNI är för Sverige 0,98 procent, Luxemburg 0,92 procent, Norge 0,88 procent, Danmark 0,82 procent och Holland 0,80 procent. Det genomsnittliga biståndet från länderna i DAC ligger på 0,47 procent av BNI.


Under 2006 och 2007 sjönk den sammanlagda biståndsvolymen för DAC:s medlemsländer. 2008 ökade biståndsvolymen i reala termer med tio procent men fortfarande krävs väsentliga ökningar för att leva upp till de utfästelser som gjorts.


Sverige allokerar en procent av BNI till bistånd. Avvikelser i rapporteringen till OECD DAC beror på skillnader mellan budgetering och rapportering enligt OECD DAC:s riktlinjer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0