Statens folkhälsoinstitut inrättar två nya råd

Ett vetenskapligt råd och ett råd för strategiskt folkhälsoarbete ska inrättas vid Statens folkhälsoinstitut. Ledamöterna i råden ska lämna stöd och råd till institutets ledning.


Verksamheten vid Statens folkhälsoinstitut vilar på en vetenskaplig grund. Institutet arbetar aktivt med kunskapsförmedling och dialog. Därför blir de båda nya råden viktiga för genomförandet av institutets uppdrag och för att ytterligare betona vikten av att omsätta vetenskap till praktisk nytta i folkhälsoarbetet.


Fram till den 16 mars är det möjligt att lämna förslag på lämpliga ledamöter till de båda råden.


Det vetenskapliga rådet

Det vetenskapliga rådet får följande uppgifter:


bistå generaldirektören med vetenskapligt grundade råd inom ledamöternas kompetensområden

  

biträda vid utredningsarbete som kräver rådets kompetens

  

medverka i kompetensutveckling av institutets medarbetare

  

att vid behov biträda vid vetenskaplig granskning av rapporter, remissvar, regeringsuppdrag, bidragsgranskning och andra dokument


Det vetenskapliga rådet ska bestå av högst 10 ledamöter med vetenskaplig erfarenhet och synnerligen god kompetens inom ämnesområden som rör folkhälsa.


Rådet för strategiskt folkhälsoarbete

En huvudsaklig uppgift för Statens folkhälsoinstitut är att ställa samman och sprida forskningsresultat om effektiva metoder och strategier inom folkhälsoområdet till kommuner, landsting och den ideella sektorn.
  
Mot bakgrund av det får Rådet för strategiskt folkhälsoarbete följande uppgifter:


ge råd till generaldirektören när det gäller genomförandet av Folkhälsoinstitutets uppdrag 

  

ge råd när det gäller institutets samverkan med och stöd till regioner, landsting, länsstyrelser, kommuner och frivilligorganisationer 

  

ge information när det gäller strategisk utveckling av folkhälsoarbetet i regioner, landsting, länsstyrelser, kommuner och frivilligorganisationer.

  

Rådet tillsätts av generaldirektören och ska bestå av cirka tolv ledamöter. Företrädare för landsting, regioner liksom frivilligorganisationer samt i näringslivet praktiskt verksamma på folkhälsoområdet kan ingå i rådet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0