Smuggling av kokain har tagit ordentlig fart efter att Morales blev president

Smugglingen av kokain har tagit ordentlig fart sedan nuvarande presidenten Evo Morales, som tidigare bland annat själv varit kokaodlare och ordförande i de bolivianska kokaodlarnas "fackförbund", tog över rodret i landet. Fattigdomen i landet gör att folk tar enorma risker för att smuggla kokain, skriver tyska Welt Online.


I februari 2007 uppmanade Bolivias president Morales kokaodlare i Chapare-området att starta en rörelse med krav på att Morales ska få Nobels fredspris. "På så sätt skulle 'gringos' (amerikanarna) med all säkerhet sluta ställa till problem och hota oss", sa Morales då, enligt CNN.


Det var inte första gången fredspriset diskuterades som en möjlighet att få slut på kritiken mot de som förespråkar en annorlunda syn på koka.

Redan i mars 1995, under den så kallade 'Coca'95'-kampanjen, då Evo Morales, Maruja Machaca och Jorge Hurtado i en magnifik 'drogcirkus' besökte åtta europeiska länder och också EU-parlamentet för att 'lobba' för legal användning av kokablad, föreslog Adrian Bronkhorst som representant för det Holland-baserade Drugs Peace Institute att Evo Morales borde få Nobels fredspis för sin 'drogpacifism'. (Som kuriosa kan nämnas att sagde herr Bronkhorst och hans bror, Frans Bronkhorst, dömdes till fem års fängelse för internationell narkotikahandel av Tribunal de Grande Instance i Albi i Frankrike den 14 januari 1999). 

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0