Regeringens utredare i dialog i Skåne om framtida missbruks- och beroendevården

Torsdag 26 mars har Gerhard Larsson, regeringens särskilde utredare, hearing i Malmö med ett femtiotal företrädare för bland annat vårdgivare (sjukvården och socialtjänsten), kriminalvård och brukarorganisationer som är verksamma i Skåne, Blekinge och Halland.


Utredaren har regeringens uppdrag att göra en samlad översyn över hela den svenska missbruks- och beroendevården (alkohol, narkotika, läkemedel, dopning).  Det innebär såväl innehåll i behandling - exempelvis avgiftning, läkemedelsassisterad behandling, öppenvård-särskilda behandlingshem i framtiden - som vem som ska ansvara för vad. Är det ansvar även i framtiden för sjukvården och/eller socialtjänsten? Tvång eller inte tvång i behandling? Vad skall polisen göra med berusade? En särskild fråga blir hur dagens fem olika lagar som reglerar området ska utformas, antingen var för sig eller samlas i en helt egen lag. Målgruppen missbrukare/riskbrukare är bortåt 500 000 personer.


Under sin Skåneresa gör Gerhard Larsson också studiebesök ute i olika verksamheter. Onsdag eftermiddag besöker han Nämndemansgården i Blentarp. Under torsdag förmiddag studerar han verksamheten vid Beroendecentrum i Malmö.


Läs också:

Gerhard Larsson blir utredare av missbruks- och beroendevården


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0