Regeringen satsar på sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Regeringen gör ytterligare satsningar för att öka möjligheterna för personer med psykisk funktionsnedsättning att få en meningsfull daglig sysselsättning. Kommunerna får 240 miljoner under tre år för att stimulera sysselsättningsverksamhet som är särskilt anpassad till personer med psykisk funktionsnedsättning.


Pengarna får användas för att upphandla sysselsättningsplatser från företag, kooperativ eller ideella organisationer eller inom ramen för ett valfrihetssystem där psykisk funktionshindrade för möjlighet att välja arbetsgivare.


Det är viktigt att personer med en psykisk funktionsnedsättning känner sig behövda och får möjlighet att ingå i en arbetsgemenskap. Att ha en uppgift och att fylla en funktion är viktigt för alla människor, men det kan många gånger vara avgörande för människor med psykisk sjukdom, säger socialminister Göran Hägglund.


Sysselsättning som drivs av exempelvis Fontänhus, sociala kooperativ och brukarorganisationer har visats sig vara mycket bra för personer med psykisk funktionsnedsättning. Därför har regeringen understrukit vikten av att stödet ska stimulerar framväxten av sociala företag, sociala kooperativ och ideella organisationer att bedriva sådan verksamhet.


Regeringen har också beslutat att förstärka kunskapen om rehabilitering för personer med psykisk funktionsnedsättning. Detta ska ske genom utbildningsinsatser för personal inom kommuner, landsting och lokalkontor inom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. För att stärka samverkan mellan parterna ska utbildningarna ske gemensamt. Satsningen är på sammanlagt 30 miljoner under tre år.


I tider som denna, när arbetsmarknaden blir tuffare och arbetslösheten stiger, är det viktigare än någonsin att vi gör allt vi kan för att hjälpa personer med psykiskt funktionshinder in på arbetsmarknaden. Det här är personer som ofta hamnar längst bort från arbetsmarknaden, säger Göran Hägglund.


Dessutom har arbetsförmedlingen fått i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning personer med psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning får insatser i form av offentligt skyddade anställningar (OSA), lönebidrag eller trygghets- och utvecklingsanställningar och andra program som Arbetsförmedlingen förfogar över. Kartläggningen ska ge svar på om deltagandet svarar mot målgruppens storlek och behov. Visar kartläggningen att dessa personer inte är tillräckligt prioriterad och representerad avser regeringen återkomma till Arbetsförmedlingen med en tydligare styrning i denna del.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0