"Politikerna måste sluta romantisera det vänsterextrema våldet"

I Rosengård i december var det vänsterextremister som uppviglade stämningen som ledde till kravallerna. Vid liknande attentat den senaste tiden har en vänsterradikal grupp tagit på sig ansvaret. Dessa grupper har tagit sig rätten att med våldsamma metoder undergräva det demokratiska samhället och dess institutioner. Alla former av hot mot demokratin måste bemötas kraftfullt, skriver integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.


Politiker och opinionsbildare måste sluta romantisera vänsterextremt våld. De som bekänner sig till vänsterorienterade ideologier - vare sig det handlar om socialism, kommunism eller anarkism - måste sluta ursäkta våldet som sker i deras ideologiers namn och ta avstånd på samma sätt som samtliga partier tar avstånd från högerextremism.


I media florerar spekulationer kring att vänsterextremister är ansvariga för bränderna i Södertälje. Detta är inte bekräftat och den pågående polisutredningen får visa vem eller vilka som bär ansvar. I vilket fall som helst är bränderna mycket allvarliga. I första hand ska vi vara tacksamma för att ingen har skadats. Nu pågår en omfattande polisutredning och det är viktigt att rättsväsendet så snabbt som möjligt kan lagföra gärningsmännen och se till att fler bränder inte äger rum.


Samtidigt får vi inte blunda för det faktum att radikala grupper tidigare spridit budskap i Södertälje med uppmaningar att bränna varuhus som säljer varor från USA. Och vid liknande attentat den senaste tiden har en vänsterradikal grupp tagit på sig ansvaret. I Rosengård i december var det vänsterextremister - inte de boende - som uppviglade stämningen som ledde till kravallerna.


Det som vänsterextremister (så kallade autonoma grupper) uppmanar till, våld mot företag som säljer varor från ett visst land, är ingen harmlös missnöjesyttring. I ett demokratiskt samhälle är det inte acceptabelt att försöka pådyvla andra individer eller samhället sina åsikter med våld. Dessa grupper har tagit sig rätten att med våldsamma metoder undergräva det demokratiska samhället och dess institutioner. De som drabbas är alltför ofta oskyldiga medborgare, som får se sin arbetsplats eller egendom förstörd.


Alla former av hot mot demokratin måste bemötas kraftfullt. Brandattentat och kravaller är självfallet en polisiär fråga. Men det är inte bara en angelägenhet för polisen. Vi måste söka svar på vad det är som gör att unga människor söker sig till dessa våldsamma miljöer. För vänsterextremister representerar USA kapitalismen, globalisering och imperialism. En del gör ett aktivt val att uttrycka sitt motstånd mot marknadsekonomi och globalisering med våld. Utanförskap, arbetslöshet, misslyckanden i skolan och trångboddhet är andra faktorer som skapar grogrund för rekrytering till andra extremistiska rörelser. Där de till höger drömmer sig tillbaka till folkhemsnostalgi och andra förordar att man vänder rättsstaten och demokratin ryggen. Och den naiva föreställningen att med stenkastning kunna förbättra världen.


Regeringen fortsätter kampen mot utanförskapet genom att prioritera jobben, att skärpa diskrimineringslagen och genom att förbättra skolan och rättsväsendet. Arbetet för att bemöta hoten mot demokratin från våldsbejakande grupper måste intensifieras. Regeringen har uppdragit åt Säpo och Brottsförebyggande rådet att sammanställa en rapport om den autonoma miljön och vit makt-rörelsen. I uppdraget ingår bland annat att beskriva hur den våldsamma extremismen i Sverige ser ut, att definiera vad som kännetecknar denna, vilka våldsmetoder som används, mot vilka våldet riktas samt vad som kan göras för att förebygga detta. Det gäller även att arbeta för att skapa möjligheter för avhopp från sådana grupper.


Fler och fler verkar förlorat insikten om det egna ansvaret i en rättsstat. Politiker, media och opinionsbildare har alla ett ansvar att stå upp för demokratiska värden och inte ursäkta eller romantisera grupper som använder våld istället för demokratiska metoder. Ibland påstås det att vänsterextremisterna är de enda som på allvar tar kampen mot rasisterna. Kampen för demokratin och alla människors lika värde vinner man dock inte med hjälp av våld.


Nyamko Sabuni


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0