Polismuseet vill nyansera bilden av ungdomsvåldet

En utställning om ungdomsvåld öppnas på polismuseet den 4 april. Målet är att ge en mer nyanserad bild av våldet.


Stämmer mediernas bild av att ungdomsvåldet ökat? Att viljan hos ungdomar att anmäla och vittna om händelserna minskat? Ligger det någon sanning bakom påståendet att poliser inte utreder fall som rör våld bland unga? Vilken är den sanna bilden av våldet?

Det är några av de frågor som ligger till grund för utställningen "Jag vill ju bara ha respekt". 
 
Tina Landgren har producerat utställningen.

Den kommer förmodligen att väcka fler frågor än den ger svar, men vi hoppas på att ge en mer nyanserad bild av ungdomsvåld. Vi vill förmedla en annan bild än medierösten, som är väldigt tydlig och riskerar att ta över helt, säger hon.


I arbetet med utställningen har det, enligt Tina Landgren, varit viktigt att visa olika perspektiv på våldet och bredda synen på vad ett våldsbrott kan vara. Bilden av våldet granskas ur många olika vinklar: akutsjukhusens, polisens och Brottsförebyggande rådets syn på saken finns representerad, men framförallt ungdomarnas egna perspektiv. Utställningen består till stor del av insamlade berättelser där ungdomar själva berättar om sådant de varit med om, som offer, gärningsman, vittne eller kanske anhörig.


Jag tror att många av berättelserna kommer fånga besökarna. Jag blir i alla fall väldigt berörd av dem och jag hoppas att andra kommer att bli det också. Man kommer nära en situation och förstår vilka följder en enstaka händelse kan få.


Utställningen lägger fokus på dagens ungdomsvåld, men använder sig också av historiska händelser för att jämföra. Den innehåller också filmatiseringar av två autentiska fall. Det ena handlar om våldtäkt, det andra om mobbning.


Två gymnasieklasser har varit med i arbetet att ta fram utställningen. De fick i uppgift att svara på frågan "Varför slår man?". Deras svar presenteras i foton och ett radioprogram.


Utställningen riktar sig främst till ungdomar, men även till personer som jobbar med ungdomar, till exempel lärare, poliser och socionomer.


Utställningen "Jag vill ju bara ha respekt" håller på hela sommaren och större delen av hösten.


Till Polismuseets webbplats 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0