Omfattande fusk bland granskade företag motiverar krav på kassaregister

Skatteverket har granskat företag som kommer att omfattas av den nya kassaregisterlagen och upptäckt
omfattande skattefusk. I många fall är mer än 50 procent av försäljningsintäkterna inte redovisade.


När vissa aktörer väljer att inte redovisa hela sin försäljning riskerar det att konkurrera ut de seriösa företagen
, säger Conny Svensson riksprojektledare för Skatteverkets kontanthandelsprojekt.

Från 1 januari 2010 måste nästan alla företag som tar betalt kontant eller med kort ha ett certifierat kassaregister. Det ska göra det betydligt svårare att undanhålla intäkter.

Vi vet från våra kontroller i restaurangbranschen att vissa företag manipulerar sina kassaregister. Nu har vi sett att det sker i även andra branscher, säger Conny Svensson.

Skatteverkets granskning av restaurangbranschen har pågått sedan 2005 och vidgades 1 juli 2008 till andra branscher som optiker, tandläkare, spelbutiker och kaféer. Bland de granskade företagen finns verksamheter som har mer än hälften av sin försäljning oredovisad.

Från 2005 till och med 2008 har Skatteverket granskat 1 320 företag för manipulationer av kassaregister, de allra flesta inom restaurangbranschen. Totalt har
skatten för företagen höjts med cirka 1 miljard kronor. Skatteverket har också brottsanmält 665 av de granskade företagen, bland annat för bokföringsbrott och skattebrott.

Vi har vissa urvalsgrunder i vår granskning och vi vill noga framhålla att den här typen av fusk absolut inte sker i alla företag. Det vi ser är dock tillräckligt allvarligt för att ge ytterligare stöd till kravet på kassaregister, säger Conny Svensson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0