Nollränta hos Skatteverket

Den 1 april sänks Skatteverkets så kallade basränta för första gången till 0 procent. Basräntan styr räntesatserna på skattebetalarnas skattekonton. Efter sänkningen kommer intäktsräntan för de som har ett överskott på skattekontot att bli noll. Även underskott på skattekontot kommer att vara räntefritt fram till sista betalningsdagen.

Skatteverkets basränta ska motsvara statens upplåningskostnad och beräknas efter den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar. När den genomsnittliga säljräntan, efter avrundning, ändras en procentenhet ändras basräntan lika mycket.

Kostnadsräntan för underskott på skattekontot beräknas efter tre olika nivåer.

Den lägsta kostnadsräntan, som gäller anståndsbelopp och alla underskott upp till 10 000 kronor, blir efter sänkningen 0 procent (samma som basräntan).

Även mellanräntan, för den del av den slutliga skatten som överstiger 30 000 kronor och som inte är betald den 12 februari taxeringsåret, blir 0 procent (125 procent av basräntan).

Den högsta kostnadsräntan på skatt som inte betalats senast på betalningsdagen blir 15 procent (basräntan plus 15 procentenheter).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0