Högskolverket ska utreda nytt system för kvalitetsutvärdering

Regeringen har idag gett Högskolverket i uppdrag att utreda hur ett nytt system för utvärdering av högskoleutbildning ska utformas.


Bakgrunden är det växande intresset att främja och säkra kvalitet i högskolan. Högskoleverket har redan idag ansvaret att dra in examensrätten för lärosäten som inte håller måttet. I framtiden ska en del av anslagen till högskolor och universitet bli beroende av att utbildningen håller hög kvalitet. Det förutsätter att systemet för utvärderingar är trovärdigt, förutsägbart och rättssäkert.


Det här är en viktig pusselbit i vårt arbete för att höja kvaliteten i den svenska högskolan. Min ambition är att vi ska kunna införa ett system för resurstilldelning till högskolorna där lärosäten som visar att de håller hög kvalitet premieras. Det har funnits tidigare förslag på system, men jag vill se ett ännu större fokus på resultatet, alltså vad studenterna verkligen kan, och något mindre på en del kringfaktorer, som hur många böcker det finns i biblioteket, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.


Högskoleverket ska redovisa sitt arbete fortlöpande och lämna slutredovisningen senast den 15 september 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0