Handel med vissa receptfria läkemedel

I lagrådsremissen föreslås att detaljhandel med vissa receptfria läkemedel ska få bedrivas på andra platser än öppenvårdsapotek. De läkemedel som föreslås få säljas är receptfria humanläkemedel som inte har förskrivits och som uppfyller vissa kriterier, nämligen att läkemedlet är lämpligt för egenvård, att allvarliga biverkningar är sällsynta vid användningen av läkemedlet samt att det är lämpligt med hänsyn till patientsäkerheten och skyddet för folkhälsan att läkemedlet får säljas på andra platser än öppenvårdsapotek.


Receptfria nikotinläkemedel ska, precis som i dag, få säljas på andra försäljningsställen än öppenvårdsapotek.


Regleringen av handeln föreslås ske i en ny lag om handel med vissa receptfria läkemedel. Syftet är att ytterligare öka tillgängligheten till dessa läkemedel för konsumenterna. Det föreslås att Läkemedelsverket prövar och beslutar om vilka läkemedel utöver nikotinläkemedel som ska få säljas i enlighet med lagen.


Detaljhandel med läkemedlen ska anmälas till Läkemedelsverket, som föreslås ha tillsyn över efterlevnaden av den nya lagen. Kommunerna ska ha ett kontrollansvar. Avgifter ska betalas till Läkemedelsverket och kommunerna ska ha rätt att ta ut avgifter.


Det föreslås vidare att näringsidkarna ska utöva s.k. egenkontroll och upprätta egenkontrollprogram för verksamheten, bedriva verksamheten i lokaler som är lämpliga för sitt ändamål, i försäljningslokalen tillhandahålla läkemedlen på lämpligt sätt samt lämna statistikuppgifter till Apotekens Service AB. Näringsidkaren ska också upplysa konsumenten om var han eller hon kan få farmaceutisk rådgivning.


Med undantag för detaljhandel med nikotinläkemedel, ska handel inte få bedrivas i serveringsutrymme där serveringstillstånd gäller. Läkemedel som omfattas av lagen ska inte få säljas till den som inte fyllt 18 år. Överträdelse av förbudet är förenat med straffansvar.


Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 november 2009.


Dessutom behandlas frågor om apoteksombud, särskilda egenvårdsbutiker och utbyteslistor för receptfria läkemedel.


Inte minst småbarnsföräldrar vet hur frustrerande det kan vara när apoteket har stängt och barnen har feber eller snuva. Jag är stolt och glad över att i dag kunna presentera ett förslag som innebär att det redan till hösten blir möjligt att köpa de vanligaste receptfria medicinerna i exempelvis den lokala matbutiken,
säger socialminister Göran Hägglund. Den här reformen möter ett behov och underlättar människors vardag. Men läkemedel är potentiellt farliga produkter och det är oerhört viktigt att handeln sker med kundens säkerheten i centrum. Därför föreslår vi bland annat en åldersgräns på 18 år samt att produkterna förvaras utom räckhåll för allmänheten eller under direkt uppsikt av personalen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0