Fler aktörer kommer att bidra till bättre service

SVD Brännpunkt 25 mars 2009

Göran Hägglund, Socialminister


Fler aktörer kommer att bidra till bättre service

När ambitionerna och idéerna har tagit slut och bristen på egen politik blir påtaglig kan man ju alltid KU-anmäla en minister. Idétorka och brist på visioner är den känsla som Ylva Johansson (SvD 21/3) förmedlar i sitt senaste försök att argumentera mot en reformering av apoteksmarknaden.


Istället för att enbart motarbeta omregleringen skulle socialdemokraterna kunna bidra positivt till att skapa bättre förutsättningar för en god läkemedelsförsörjning i Sverige. Apoteket AB utför visserligen sitt uppdrag bra idag men ett monopol har sina begränsningar och det finns ingenting som inte kan bli bättre.


Apoteket AB har gjort bedömningen att monopolet nått vägs ände. Jag delar den bedömningen.


När man nått vägs ände måste man välja mellan att stå kvar och stampa på samma ställe eller att slå in på en ny väg som leder framåt. Jag väljer det senare istället för att ängsligt blicka bakåt.


Målet med omregleringen är att få fler apotek och bättre öppettider, med bibehållen säkerhet i läkemedelsförsörjningen. Det uppnår man effektivast genom att låta fler aktörer etablera sig på marknaden. Regeringen vill frigöra den kraft som idag är inlåst i monopolet genom att ge enskilda farmaceuter och entreprenörer möjlighet att bli småföretagare och öppna egna apotek.


Eftersom det offentliga står för den största delen av kostnaderna på receptbelagda läkemedel och patienterna enbart för en liten del, så måste priserna på läkemedel vara reglerade. Så är det idag och så kommer det fortsatt att vara. Högkostnadsskyddet förändras inte. Därmed får Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) en helt central roll som prissättande myndighet på den omreglerade marknaden.


Myndigheten går in i en delvis ny roll. Det faller på regeringen att ta ansvar för att TLV leds av en generaldirektör som säkerställer att rätt kompetens finns på plats, att organisationen är riggad för att klara det nya uppdraget och som kan leda myndigheten på ett effektivt och trovärdigt sätt i den nya situationen. Det ansvaret har vi tagit.


Omregleringen genomförs i dialog med berörda myndigheter, Apoteket AB, potentiella nya aktörer, partihandel och läkemedelsindustri. Regeringen har tagit till sig av förslag, synpunkter och konstruktiv kritik för att, där det har varit möjligt, förbättra förslaget.


Jag har inte stängt dörren för någon som velat bidra och kan med glädje konstatera att de allra flesta sluter upp bakom den modell som vi har valt.


Det är min övertygelse att vi med reformeringen av apoteksmarknaden på ett betydligt bättre sätt kan möta de behov, krav och förväntningar som människor idag och i framtiden ställer på ett modernt apoteksväsende.


Genom att också öppna för möjligheten att sälja vissa receptfria läkemedel i vanliga butiker underlättar vi för dem som behöver exempelvis smärtstillande eller nässprej när apoteket har stängt.


Allt medan oppositionens visioner för att förbättra tillgängligheten och servicen för svenska apotekskunder lyser med sin frånvaro.


Göran Hägglund, socialminister


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0