En modernare mutbrottslagstiftning och en kod för beslutspåverkan inom näringslivet

Regeringen har i dag beslutat direktiv till en utredning som ska ha i uppgift att se över mutbrottslagstiftningen. Syftet är att åstadkomma en modernare och mer lättillgänglig reglering. Utredningen ska också ta fram förslag till en kod för beslutspåverkan inom näringslivet.


Mutbrott (tagande av muta) och bestickning (givande av muta) är de i svensk rätt grundläggande korruptionsbrotten. Under senare år har regleringen ibland kritiserats för att vara tekniskt komplicerad och i vissa avseenden otydlig. Mot denna bakgrund finns det anledning att göra en lagteknisk översyn av bestämmelserna. Detta blir utredningens ena huvuduppgift.


I olika sammanhang har också framförts att den nuvarande regleringen inte ger företagen tillräcklig vägledning för gränsdragningen mellan vad som är mutor och vad som är godtagbara kontakt- och relationsbefrämjande förmåner i affärslivet. För att bidra till ökad klarhet i detta hänseende ska det vara utredningens andra huvuduppgift att ta fram förslag till en kod för beslutspåverkan inom näringslivet. Koden ska vara ett led i självregleringen inom näringslivet och utarbetas i nära samverkan med näringslivets organisationer. Dess syfte ska vara att sammanfatta och utveckla god svensk praxis på området.


I en tid som bör präglas av ökad vaksamhet mot korruption är det naturligt att försöka åstadkomma en modernare och tydligare mutbrottslagstiftning. Att kombinera detta med uppgiften att ta fram en uppförandekod för näringslivet ger ett unikt tillfälle att skapa en samlad reglering som kan vara både allmängiltig och stå sig över tiden samtidigt som den - där det behövs - är konkret och detaljerad, säger justitieminister Beatrice Ask.


F.d. justitierådet Bo Svensson har åtagit sig uppdraget att utreda frågorna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0