Begränsade öppettider på krogen - viktigt förslag

Alkohollagsutredningen har nyligen föreslagit att restaurangers öppethållande ska begränsas till kl 03. Ur folkhälsosynpunkt är det ett viktigt och välkommet förslag.


Förslaget att begränsa öppethållande till kl. 03 är väl grundat i den forskning som finns på området. Den visar dels att hög alkoholkonsumtion och våldsbrott hänger tätt samman, dels att problemen ökar ju senare på natten servering förekommer. Dessa samband är särskilt starka i länder med en berusningskultur, som är fallet i Sverige.
 
Förslaget kommer att bidra till mindre våld och skador, ökad trygghet för medborgarna och därigenom samhällsekonomiska vinster, säger Sarah Wamala, generaldirektör vid Statens folkhälsoinstitut.
 
Kommunerna har tillsammans med polisen ansvaret för tillsynen över krogarna. Utredningen lägger också förslag om förbättringar på det området. Bland annat ska kommunerna ta fram årliga planer för tillsynen. Även detta bedömer Statens folkhälsoinstitut som ett steg i rätt riktning. Bra och välskötta krogar där berusningsnivån hålls nere är en angelägenhet för krögare, personal, kommuninvånarna och turister på besök.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0