Alkoholutredningens förslag till ny alkohollag

Idag har den särskilda utredaren Anita Werner överlämnat alkohollagsutredningen till äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Utredningens uppdrag har innefattat en total översyn av alkohollagen. I enlighet med direktiven har utgångspunkten varit en restriktiv alkoholpolitik till skydd för folkhälsan.


Systembolagets detaljhandelsmonopol har inte ifrågasatts, vilket heller inte har ingått i uppdraget. S.k. gårdsförsäljning av starköl, vin eller spritdrycker har inte ansetts vara förenligt med detta monopol. Detsamma gäller sådan kommersiell förmedlingsverksamhet som uppkommit sedan privatinförsel genom ombud blivit tillåtet. Kommersiell förmedling av försäljning som sker via privatinförsel föreslås därför, med undantag för transporter, bli förbjudet.


För att göra tillsynen av detaljhandel och servering av öl mera effektiv, främst vad gäller ålderskontrollen, ska underlåtenhet att anmäla verksamhet kunna medföra straff.


De flesta förändringar eller preciseringar som föreslås rör serveringstillstånd, d.v.s. tillstånd att servera starköl, vin och spritdrycker. De viktigaste är följande:


Kommunerna får en lagstadgad skyldighet att utfärda riktlinjer för vad som gäller för serveringstillstånd inom den egna kommunen. För att åstadkomma större enhetlighet mellan kommunerna föreslås att Statens folkhälsoinstitut får i uppdrag att i samråd med Sveriges kommuner och landsting utarbeta modeller för sådana riktlinjer. Varje kommun ska också ha en plan för tillsynen.


Cateringföretag ska kunna få stadigvarande tillstånd för servering i slutna sällskap.


Kravet på köksutrustning och lagad mat får en annan utformning så att t.ex. sushi- och vegetariska restauranger ska kunna få tillstånd att servera alkohol.


Det ska kunna bli tillåtet för flera restauranger att använda gemensamt serveringsutrymme.


Det ska bli tillåtet att anordna mässor för provning och avsmakning av alkoholdrycker under förutsättning att varje utställare har eget serveringstillstånd samt att det på mässområdet finns tillgång till tillredd mat.

  

Efter tillstånd av kommunen ska ombuteljering och kryddning av brännvin för servering på den egna krogen kunna bli möjligt.


Sanktionssystemet ändras. En ny påföljd, erinran, införs. Erinran eller varning ska vara ett förstahandsalternativ. Återkallelse av tillståndet ska, utom i verkligt allvarliga fall, ske först då tillståndshavaren fått en eller flera varningar utan att låta sig rättas.


För att beviljas serveringstillstånd ska sökanden visa att han eller hon har erforderliga kunskaper om alkohollagstiftningen.


Förutom serverings- och kökspersonal ska även annan personal som är av betydelse för ordning och nykterhet, t.ex. entrévärdar, vara anställda av tillståndshavaren eller inhyrda av bemanningsföretag. Undantag gäller för ordningsvakter som är förordnade av polisen.


Tillstånd till alkoholservering på annan tid än under den s.k. normaltiden, 11.00-01.00, får medges endast från kl.01.00 till längst kl. 03.00


Ett särskilt avsnitt behandlar ungdomars åtkomst till alkohol. Förutom en rekommendation om informationsinsatser för att sprida kunskap om vilka regler som gäller förslås att det i lagen görs tydligt att som huvudregel gäller att underåriga inte får bjudas på alkohol.


Slutligen föreslås att vissa regler som gäller marknadsföring blir tillämpliga även på andra medier än tidningar och tidskrifter samt att annonser för alkoholdrycker i tidningar och tidskrifter inte får överstiga en halv sida av tabloidformat.


Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.


Särskild utredare har varit f.d. generaldirektören Anita Werner. I arbetet har också som experter deltagit ett antal företrädare för myndigheter och organisationer.


Läs också:

En ny alkohollag (SOU 2009:22)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0