5 000 cannabisplantor i beslag hittills i år



Under årets tre första månader har polisen på Island beslagtagit 5 000 cannabisplantor, varav de flesta beslagtagits under den senare delen av den här månaden, rapporterar isländska media.


Det senaste beslaget gjordes i lördags i källaren i ett nybygge i Úlfarsárdalur strax utanför Reykjavik där polisen hittade 200 "fullvuxna" cannabisplantor.


Vid ett samtal med chefen för narkotikaroteln i Reykjavik, kommissarie Karl Steinar Valsson, för en stund sedan berättar han att man började få upp ögonen för de isländska inomhusodlingarna av cannabis i slutet av förra året, och att man sedan dess ägnat en hel del arbete åt att upptäcka och beslagta odlingarna.


Arbetet har utan tvekan varit framgångsrikt. Hittills har man beslagtagit ett tjugotal odlingar - de flesta i Reykjavikområdet. Majoriteten av de som legat bakom odlingarna är islänningar men det finns också polacker, som utgör den största gruppen av annat etniskt ursprung på Island, bland "fabrikanterna". De flesta "fabrikanterna" är i 30-årsåldern och en del av dem är kända av polisen sedan tidigare.


Så snart media uppmärksammades på förekomsten av odlingarna fick vi en mängd tips från allmänheten, berättar Valsson, och vi tror att vi nu har kommit åt de flesta odlingarna.


Varför dyker då ett så stort antal odlingar upp på Island relativt plötsligt? Valsson och flera med honom tror att det delvis beror på den ekonomiska krisen. Eftersom andra droger är betydligt dyrare än cannabis är det troligt att man därför startat inomhusodlingar av cannabis. Ett gram cannabis kostar idag i snitt 3 300 isländska kronor (cirka 230 svenska kronor)


Ur svenskt perspektiv kan det betraktas som förvånande att inte någon enda av de som ligger bakom odlingarna har anhållits eller häktats. Den isländska lagstiftningen är mycket strikt när det gäller detta, vilket i sin tur möjliggör för de avslöjade odlarna att återuppta verksamheten.


Läs också:

Cannabisfabriker på Island

Ökad odling av cannabis på Island


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0