Vårdköerna kraftigt kortade

Antalet personer som väntar längre än vad som utlovas i den nationella vårdgarantin har halverats sedan i höstas. Det framgår av den halvtidsrapport för arbetet med regeringens kömiljard som socialminister Göran Hägglund i dag presenterade tillsammans med ordföranden för Sveriges Kommuner och Landsting, Anders Knape och Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.


Det här är otroligt glädjande och ett fantastiskt resultat. Det visar mycket tydligt att vårt gemensamma och målmedvetna arbete ger snabba och tydliga effekter som får en stor betydelse för människor som behöver vård i vårt land, säger socialminister Göran Hägglund.


När kömiljarden lanserades i höstas stod nära 130 000 personer i kö för att få vård. Sedan dess har antalet personer som väntar för länge på vård halverats. En klar majoritet av landstingen har åstadkommit stora förbättringar. Halvtidsresultatet visar att 16 av 21 landsting i dag uppfyller kraven för regeringens kömiljard.


Vårdköerna skapar ett stort och onödigt lidande för alla de människor som tvingas vänta. Vi vet också att vårdköerna kostar samhället mycket stora pengar. Därför har jag som socialminister prioriterat den här frågan och kommer att fortsätta med det tills alla landsting klarar vårdgarantin, säger Göran Hägglund.


Vi arbetar nu vidare med en stor satsning för att informera befolkningen om vilka rättigheter som patienterna har när det gäller vårdgarantin. Personalen utbildas i hur de ska informera patienterna och hur samverkan ska ske mellan vårdenheter och landstinget. Vi har också tagit fram en film som riktar sig till patienterna och en ny webbplats som lanseras nu och som ska göra det lättare för patienterna att kunna välja den vårdgivare som har kortast kö. Detta gör vi för att öka trycket så att fler får vård i tid, säger Anders Knape, ordförande för SKL.


God tillgänglighet är en av grundbultarna för att erbjuda patienter en god och säker vård. Därför har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att följa och analysera landstingens arbete med den nationella vårdgarantin och kömiljarden.


Kömiljarden presenterades av regeringen i höstas och innebär i korthet att de landsting som lyckas korta vårdköerna får dela på en miljard kronor per år. För att få del av pengarna måste minst 80 procent av patienterna få träffa en specialistläkare inom högst 90 dagar och/eller få planerad specialiserad vård inom ytterligare 90 dagar. Slutresultatet beräknas på de resultat som landstingen redovisar 30 november. Kriterier för nästa års kömiljard kommer att presenteras under hösten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0