Valet till Europaparlamentet

Resultaten av det svenska valet till Europaparlamentet hittar du här.

Valet blev som väntat en flopp vad beträffar deltagandet även om antalet personer som röstade ökade i Sverige i jämförelse med flera andra länder. Trots detta är andelen röstande så lågt att det finns anledning att diskutera EU-parlamentets legitimitet för att fatta beslut som berör medborgarna i EU:s medlemsstater.

Skyll er själva, säger någon. Duger inte som argument. Så länge EU-parlamentarikerna nöjer sig med att ha kontakt med medborgarna ett par månader före valet varje gång det är dags för val så kommer "EU-projektet" aldrig att bli ett projekt där medborgarna känner sig delaktiga.

Det är positivt att Piratpartiet kommer in i parlamentet och ännu mer positivt att ungdomar utgjorde den i särklass största gruppen bland de som röstat på Piratpartiet. Om Piratpartiet, när det väl finns i EU-parlamentet kommer att bete sig som övriga partier när det gäller kontakter med medborgarna, löper partiet risken att bli ihågkommet som en pikant dagslända. Om partiet däremot anstränger sig till det yttersta och gör ett bra jobb i Bryssel kan det möjligen få fler ungdomar att inse att det faktiskt är möjligt att delta i och påverka den politiska utvecklingen.


Valresultatet för hela EU och respektive medlemsländer hittar du här.


Torgny Peterson


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0