Uttalande av Jakob Kellenberger, ordförande för Internationella rödakorskommittén, och Gunilla Carlsson, biståndsminister

På onsdagen besökte Internationella rödakorskommitténs ordförande Sverige för att bland annat träffa biståndsminister Gunilla Carlsson. Efter mötet gjorde de följande gemensamma uttalande:


Världssamfundet genomgår för närvarande en rad kriser, som rör ekonomin, livsmedlen, energin och klimatet. Alla dessa kriser får betydande konsekvenser för många människor, särskilt de fattigaste och mest utsatta. Kriserna har lett till att den hunger och utsatthet som redan finns i många delar av världen har blivit mer omfattande och fördjupad, vilket inverkar kraftigt på människors liv och hälsa. Samtidigt som antalet naturkatastrofer ökar, fortsätter olika väpnade konflikter att döda, såra och fördriva ett stort antal människor runt om i världen. Detta leder till den ena humanitära krisen efter den andra.


Vi står nu inför enorma humanitära utmaningar och det krävs större insatser för att kunna hjälpa det ökade antalet utsatta människor. Det är i tider som dessa som behovet av välförberedda och professionella organisationer, som till exempel Internationella rödakorskommittén, är som störst. Internationella rödakorskommittén bedriver ett outtröttligt arbete - präglat av neutralitet och oberoende - för att skydda och hjälpa människor som drabbats av väpnade konflikter. Till sin hjälp har de ett nätverk av 12 000 anställda i cirka 80 länder. Sverige är fortfarande en av Internationella rödakorskommitténs största givare och den svenska regeringen har åtagit sig att fortsatt ge ett starkt stöd, både politiskt och ekonomiskt.


Den globala ekonomiska krisen, de klimatrelaterade naturkatastroferna och det väpnade våldet skapar ökade humanitära behov, som ställer allt högre krav på världssamfundet. Sveriges regering och Internationella rödakorskommittén är fast beslutna att arbeta för effektiva och tillförlitliga humanitära insatser som kan möta de utmaningar vi står inför.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0