Större möjligheter att avgränsa brottsutredningar

Regeringen har i dag gett rektorn för polishögskolan i Stockholm Ebba Sverne Arvill i uppdrag att utreda om förutsättningarna till förundersökningsbegränsning i brottmål bör utökas.


Kriminaliteten har under senare år blivit alltmer sammansatt och komplicerad. Parallellt med denna utveckling har antalet ärenden vid polis- och åklagarmyndigheterna ökat. Mot bakgrund av detta ska utredaren överväga om reglerna om att begränsa en förundersökning är ändamålsenligt utformade eller om någon förändring bör ske.


Utredaren ska ta ställning till om åklagares behörighet att besluta om förundersökningsbegränsning i omfattande och komplicerade förundersökningar bör utökas. I detta ingår att överväga om åklagare ska ha möjlighet att begränsa förundersökningar till vissa personer, till exempel huvudmännen och deras närmaste medhjälpare i en större brottshärva. Utredaren ska också överväga om även polismyndigheterna bör ha behörighet att besluta om förundersökningsbegränsning i vissa enklare fall.


Det är viktigt att polis- och åklagarmyndigheterna har de bästa förutsättningarna att bekämpa brott effektivt och rättssäkert. Även stora brotthärvor måste kunna klaras upp inom rimlig tid, säger justitieminister Beatrice Ask.


Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0