Skatteverket lättar på kraven för kassaregister till halvårsskiftet 2010

Den nya kassaregisterlagen innebär att alla som säljer varor eller tjänster kontant ska ha ett certifierat kassaregister från 1 januari 2010.

  

Eftersom det varit svårt för marknaden att få fram certifierade kassaregister räcker det att man från första januari 2010 kan visa att man har beställt ett certifierat kassaregister som kommer att vara installerat senast den första juli nästa år, säger Skatteverkets rättschef Vilhelm Andersson.


Med ett drygt halvår kvar till att kassaregisterlagen träder i kraft, finns det fortfarande inga certifierade kassaregister att köpa för landets alla kontanthandlare. Certifieringsprocessen av de så kallade kontrollenheterna har dragit ut på tiden.


Tidigare hoppades vi på att de första kontrollenheterna skulle finnas framme i sommar. Nu gör vi bedömningen att det kan finnas certifierade kontrollenheter att beställa först efter sommaren. Tyvärr är inte detta något som Skatteverket kan råda över. Men det är inte rimligt att landets alla handlare ska få så kort tid på sig att skaffa kassaregister, säger Vilhelm Andersson.


Kontrollavgiften för den som saknar kassaregister efter 1 januari är 10 000 kronor. Skatteverket har tidigare utlovat en mjuk tillämpning av lagen och preciserar nu detta.


Om man kan visa att man beställt ett certifierat kassaregister som kan vara i drift senast den första juli, kommer företagaren inte att riskera att få någon kontrollavgift, säger Vilhelm Andersson.  


Under det första halvåret nästa år kommer Skatteverket att göra sedvanliga kontroller av kontanthandelsbranschen, och man kommer då också att kunna kontrollera att ett certifierat kassaregister finns eller är beställt.


Vi tror att detta ger tillräckligt med tid för handeln att skaffa sina nya kassaregister. Det viktigaste för oss är att effekten av den nya lagen kan uppnås på sikt. Framför allt för att det ska bli lättare för seriösa företag att konkurrera på lika villkor, och att vi ska få bukt med det fusk som förekommer i kontantbranscherna där manipulerbara kassaregister är ett stort problem, säger Vilhelm Andersson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0