Nya regler för husarbete börjar gälla den 1 juli

Den 1 juli ersätts det gamla skatteavdraget för husarbete av fakturamodellen som innebär att kunden får skattereduktion på 50 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan. Företagen som utför tjänsten ansöker sedan hos Skatteverket.


Fördelen är att den som köper hushålls- och ROT-tjänster får skattereduktionen direkt. Samtidigt är det viktigt att hålla koll så att företaget som säljer tjänsten inte gör högre avdrag än vad du som köpare har möjlighet att få. Då kan du bli återbetalningsskyldig till Skatteverket, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, men kan högst vara 50 000 kronor per år. Om den gränsen överskrids kommer Skatteverket kräva tillbaka den för höga skattereduktionen från den som har köpt tjänsterna.

Det är viktigt att kontrollera att man under året har tillräckligt hög skatt för att täcka hela skattereduktionen. För att kunna utnyttja maximalt husavdrag måste man komma upp i mer än 50 000 kronor i slutlig skatt under året. För det krävs det normalt en månadsinkomst på 24 000 kronor eller mer.

Hantverkaren eller företaget som säljer tjänsterna ansvarar för att de fakturerade tjänsterna är husarbete som ger rätt till skattereduktion. I annat fall kan företaget bli återbetalningsskyldigt till Skatteverket. Företaget måste också kontrollera att den som köper tjänsten har fyllt 18 år.

Det företag som utför ROT- eller hushållstjänsterna måste ha F-skatt.

Mer information, broschyrer och blanketter finns på www.skatteverket.se

Där finns även ett skatteuträkningsprogram där privatpersoner kan räkna ut sin skatt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0