Ny enkät för skolelevers hälsa

På initiativ från Skolläkarföreningen och i samarbete med Riksföreningen för skolsköterskor har Statens folkhälsoinstitut tagit fram en nationell elevhälsoenkät för att sammanställa hälsodata från skolelever. Enkäten avser årskurs 7 och 8. Nu finns en möjlighet för utvalda kommuner att testa insamlingen av data.


Idag saknas många gånger hälsodata på barn och unga på lokal nivå. Genom att sammanställa hälsodata utifrån elevhälsoenkäten kan sådana data bli tillgängliga. En del kommuner och län/regioner har påbörjat olika system för att kartlägga elevers hälsa och välbefinnande utifrån skolhälsovården och hälsobesök.

Avsikten är att enkäten ska vara tillgänglig via datajournalen i skolhälsovården och kunna fungera som ett verktyg för att kartlägga självupplevd hälsa och levnadsvanor.

Svaren används framförallt som underlag för skolsköterskans hälsosamtal men kan också användas för att sammanställa hälsodata på skol-, kommun-, läns- och riksnivå.

Statens folkhälsoinstitut kommer tillsammans med några försökskommuner att testa den nationella elevhälsoenkäten, samt ett tekniskt system för sammanställning och återkoppling kring hälsodata på gruppnivå under skolåret 2009-2010.

Nu finns möjligheten för kommuner att anmäla sitt intresse att medverka. Samverkanskommunerna kommer att ges extra stöd eftersom det fortfarande handlar om ett utvecklingsarbete.

Grundkraven för att kunna delta är:

Att det är en hel kommun som deltar

Att det finns beslut på ledningsnivå inom kommunen

Att skolhälsovården använder datajournaler


Du kan läsa mer här.


Anmäl intresse senast fredag den 19 juni 2009 till Petra Löfstedt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0