Klart att ESS byggs i Lund

Det är nu definitivt klart att den stora forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) kommer att byggas i Lund.


Vid ett möte i Stockholm på onsdagen enades Sverige och Spanien, som varit huvudkonkurrenterna om anläggningen, om att samarbeta. Spanien förklarade att man inte längre är kandidat till huvudanläggningen.  Spanien kommer att satsa betydande ekonomiska resurser i projektet. I Spanien byggs en anläggning för testning av komponenter till ESS och en fabrik för tillverkning av vissa delar i anläggningen.


I praktiken stod det klart redan efter ett möte i Bryssel i torsdags att Sverige vunnit kampen om ESS, men vi vinner tid och kraft på att våra spanska vänner deklarerar att de också accepterar beslutet. De har jobbat lika intensivt som vi med sin kandidatur och har mängder med kunskap att bidra med. Jag tror att vi tillsammans kommer att kunna skapa en spallationskälla i Lund som blir den bästa i världen, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.


Det här blir en mycket bra lösning. Vi behöver kompetens från andra delar av Europa och jag tror att detta kommer att stärka vår anläggning, säger Colin Carlile - föreståndare för ESS Scandinavia.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0