Hjärnfonden delar ut 4.5 miljoner kronor till beroendeforskning

Hjärnfonden delar ut 4,5 miljoner kronor till kvalitativa forskningsprojekt inom beroendeforskningen vid de svenska universiteten. Till beroendesjukdom räknas beroende av narkotika, läkemedel, nikotin, alkohol och spel.


Hjärnfonden arbetar mycket intensivt i år med att öka kunskapen kring beroendesjukdomar och stödja den forskning som bedrivs. Den här satsningen har blivit möjlig genom ett generöst stöd från Svenska Spel, säger Bo Ingemarson, vd för Hjärnfonden.


Svenska Spel stödjer beroendeforskningen genom Hjärnfonden med fem miljoner kronor årligen under en femårsperiod. I Sverige är ca 125 000 personer i någon mån spelberoende.


Att bidra till att förbättra kunskapen inom beroendeforskningen är mycket viktigt för oss som spelbolag. Ny kunskap ger oss nya möjligheter till fortsatt utveckling av ansvarsfulla och säkra spel med väl fungerande spelansvarsverktyg, säger Meta Persdotter, vd på Svenska Spel.


Att hjärnan förändras när ett beroende uppstår är en delvis ny upptäckt i vetenskapen. Man kan med funktionell magnetkamerateknik se hur hjärnans belöningssystem har "kidnappats" av beroendet så att det bara aktiveras av det man är beroende av. Förändringarna i hjärnan när ett missbruk uppstår är i stort sett desamma vare sig det rör sig om missbruk av en substans eller av ett beteende, som exempelvis spelberoende.


Forskningen som Hjärnfonden stödjer handlar om att förstå vad som gör att belöningssystemet "kidnappas". Man vet redan att det finns starka ärftliga riskfaktorer. Vissa individer löper betydligt större risk än andra att utveckla beroendesjukdom.


På sikt är den nu snabbt ökande genetiska kunskapen goda nyheter, eftersom en djupare förståelse för de molekylära mekanismerna bakom beroendesjukdom är viktig för våra möjligheter att finna nya behandlingsstrategier, säger Lars Olson vid Hjärnfonden och professor vid Karolinska Institutet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0