Arbetsgrupp föreslår åtgärder för att förebygga oönskade graviditeter

Anders Milton, ordförande i en arbetsgrupp på Socialdepartementet, har överlämnat förslag på åtgärder för att förbättra det förebyggande arbetet avseende oönskade graviditeter till socialminister Göran Hägglund.


Huvudinriktningen på arbetet har varit att förstärka det förebyggande arbetet så att antalet oönskade graviditeter minskar. Skolan ska bidra genom att ge ungdomar kunskaper och bidra till att utveckla attityder och värderingar så att unga människor ska få möjligheter och förståelsen att skydda sig eller sin partner från att bli oönskat gravid.


För att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen i skolan föreslår arbetsgruppen att målen i sex och samlevnad uttrycks tydligare i både grundskolans och gymnasieskolans kursplaner. Skolhälsovårdens och elevvårdens roll för det förebyggande arbetet avseende sexuell och reproduktiv hälsa anser man behöva stärkas genom tydligare riktlinjer.


För att öka tillgången till preventivmedelsrådgivning för ungdomar, unga vuxna och vuxna föreslås en utbyggnad av ungdomsmottagningarna och sex- och samlevnadsmottagningarna.


Hormonella preventivmedel föreslås subventioneras upp till 25 år med en maximal egenavgift på 200 kronor per år och akut-p-piller vid inköp på apotek.


Arbetsgruppen föreslår också att personidentitet bör ingå i de uppgifter som landstingen rapporterar till Socialstyrelsen om aborter för att förbättra det förebyggande arbetet men också för att möjliggöra utvärdering av kvalitet och resultat inom abortverksamheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0