2010 års kriminologipris utdelas för polisforskning

Professor David L. Weisburd tilldelas The Stockholm Prize in Criminology 2010 för sin forskning om hur man kan effektivisera det praktiska polisarbetet genom små koncentrerade insatser på brottsutsatta platser. Weisburds forskning visar, tvärtemot vad som tidigare antagits, att brottsligheten inte "flyttar runt hörnet" om man koncentrerar polisinsatserna till vissa platser.


David L. Weisburd menar att den större delen av polispatrulleringen ska ske på särskilt brottsutsatta platser, så kallade hot spots. Det kan handla om till exempel särskilt utsatta gatuhörn eller enskilda adresser. Genom att koncentrera sig på mindre än 5 procent av platserna där över 50 procent av brotten begås, får man betydligt bättre effekt än traditionell patrullering.

Brottsligheten sjunker överlag
Polisen har generellt hållit sig avvaktande till denna form av patrullering av rädsla för överflyttningseffekter, det vill säga att effekten av insatserna endast blir att brottsligheten flyttar någon annanstans. Men försöken som genomförts av Weisburd och hans kollegor i Jersey City och Seattle visar att brottsligheten sjunker väsentligt på de platser där polisinsatserna genomförs utan att den stiger i andra områden.

När polisen koncentrerar sig på hot spots kan de uträtta betydligt mer än i dag, men till samma kostnader. Pristagarens forskning visar att brottsligheten faktiskt inte flyttar sig till andra platser i närheten när polisen fokuserar på ett gatuhörn eller kvarter, utan att man tvärtom åstadkommer positiva brottsförebyggande effekter även på närliggande områden, säger Jerzy Sarnecki, en av två ordföranden i juryn som utser pristagaren.

Juryn valde David L. Weisburds arbete om överflyttningseffekter som det största enskilda
bidraget ur hans omfattande forskning som har hjälpt till att överbrygga gapet mellan kriminologi och praktiskt polisarbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0