Två regeringsuppdrag inom suicidprevention


Statens folkhälsoinstitut har haft i uppdrag att 1) utarbeta ett informationsmaterial om hur man kan förebygga suicidförsök och suicid bland skolelever och 2) ta fram förslag på utbildningsinsatser avseende vård och omhändertagande av personer med suicidproblematik.


Informationsmaterial om hur man kan förebygga suicidförsök och suicid bland skolelever

Tillsammans med Skolverket och NASP (Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa) planerar Statens folkhälsoinstitut att ta fram ett kortfattat informationsblad om hur man kan förebygga suicid bland skolelever.


Informationen består av följande punkter som trycks på ett kort som är avsett för rektorer, personal inom elevhälsan samt folkhälsoplanerare:


Varje år tar cirka 45 unga människor, upp till 19 år, sitt liv. Antalet suicidförsök i samma åldersgrupp är cirka 1 500.

  

De flesta av dem som överlever suicidförsök vill några år senare fortsätta att leva.

  

Suicid och suicidförsök kan förebyggas genom insatser i skolan.

  

Skolans kärnuppdrag är viktigt eftersom elever som klarar skolan löper mindre risk för att må dåligt och överväga suicid.

  

Åtgärder som utvecklar elevernas problemlösningsförmåga och förmåga att hantera egna känslor har en förebyggande effekt.

  

Metoder som syftar till att förebygga psykisk ohälsa och suicid i skolan beskrivs på hemsidorna för Statens folkhälsoinstitut och NASP (Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet). Gå in på http://www.fhi.se/ och www.ki.se/suicide.


Förslag på utbildningsinsatser avseende vård och omhändertagande av personer med suicidproblematik

Statens folkhälsoinstitut har, i samverkan med Socialstyrelsen, tagit fram ett förslag till hur en suicidförebyggande utbildning som bedrivs i Norge och heter Vivat skulle kunna överföras till Sverige. Vivat är en två dagar lång kurs som syftar till att stärka deltagarnas förmåga att gripa in när det finns fara för att någon tänker ta sitt liv. Kursen är avsedd för personer som i sin yrkesutövning möter människor med suicidproblematik, till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, socialarbetare, poliser, skolpersonal med flera. Som ett första steg föreslår Statens folkhälsoinstitut att det norska kursmaterialet översätts till svenska och att kursen testas på fem olika platser i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0