Pokerspelare utsatta för misstänkt bedrägeri

Skatteverket varnar landets nätpokerspelare för misstänkta bedragare. Ett fall har polisanmälts - det gäller en pokerspelare på nätet som fått en försändelse där Skatteverket felaktigt angetts som avsändare.


Försändelsen innehöll en falsk Skatteverksblankett och en cd-skiva med information. Det allvarliga är att cd-skivan innehåller en så kallad trojan, det vill säga en skadlig kod, vars syfte är att samla in information om bankkonton, användarnamn och lösenord från mottagarens dator, säger Dag Hardyson, riksprojektledare på Skatteverket.


Tekniskt innehåller cd-skivan en självuppackande exe-fil, som installerar en trojan på användarens hårddisk. När användaren går ut på Internet laddas en ny trojan till användarens dator. Det är denna trojan som sedan söker efter kontouppgifter.


Jag kan förstå att det finns bedragare som insett att de etablerade pokerspelarna kan ha konton med mycket pengar på och att det finns sätt att komma över pengarna, säger Dag Hardyson.


Generellt gäller att Skatteverket aldrig sänder cd-skivor till medborgarna. Den som har tagit emot en cd-skiva som påstås komma från Skatteverket och kör den på sin dator bör snarast vidta säkerhetsåtgärder och rensa datorn från de trojaner som har laddats ner, säger Hardyson.


Hittills har ett fall av misstänkt bedrägeri polisanmälts.


Vi känner hittills bara till ett enskilt fall och vi kan därför inte uttala oss om vilken omfattning den här typen av bedrägeriförsök kan ha, säger Dag Hardyson.


Trojan: Ett spionprogram som följer med exempelvis en cd-skiva och rapporterar om användarens aktiviteter eller samlar uppgifter om olika saker, till exempel kontonummer, lösenord osv.


Dag Hardyson, riksprojektledare

Direkttel: 010-577 40 14

Mobiltel: 070-285 91 30


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0