Ökade bidrag till kvinnojourer

Regeringen har beslutat att höja de årliga bidragen till organisationer som arbetar med att motverka mäns våld mot kvinnor med 10 miljoner kronor. Socialstyrelsen fördelar medlen. Kvinnojourer, mansmottagningar och kriscentra för män som utövar våld kan få del av pengarna.


Kvinnojourernas arbete blir allt viktigare. Fler kvinnor vågar anmäla att de utsatts för våld, och därmed kommer det att vara fler kvinnor som behöver skydd och stöd, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.


Bidragen ökas genom detta från cirka 19 till 29 miljoner kronor per år. Därutöver ger staten bidrag till kommunerna för att utveckla skydd och stöd, 109 miljoner kronor per år, som kommunerna delvis fördelar vidare till kvinnojourer och andra organisationer.


Varje år avlider i genomsnitt 30 kvinnor på grund av dödligt våld. Av dessa dödas omkring 17 av en man som de har eller har haft en nära relation till. 2007 anmäldes 26 900 misshandelsbrott mot kvinnor som var 15 år eller äldre. Mörkertalet är stort.


Kommunerna är skyldiga att ge skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor. Många kommuner har ingen egen kvinnojoursverksamhet. Därför är kvinnojourernas arbete ovärderligt, säger Nyamko Sabuni.


Satsningen ingår som en del i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Kvinnojourerna har en självklar och viktig roll i handlingsplanen. Totalt satsar regeringen 800 miljoner kronor på 56 olika åtgärder i syfte att både öka skyddet och stödet för de utsatta och på att förebygga våld. Polisen, socialtjänsten och sjukvården ska bli bättre på att bemöta våldsutsatta kvinnor så att fler kvinnor törs anmäla och söka hjälp. Alla som dömts för våld ska kunna genomgå programverksamhet för att de inte ska begå nya brott. Staten skjuter till medel för att få fram bättre metoder att förebygga våld.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0