Kassaregisterlagen gynnar konkurrensen inom kontanthandeln

Skatteverket har den 12 januari fattat beslut om de föreskrifter som ska ligga till grund för tillämpningen av Lagen om Kassaregister.


Beslutet innebär att kassaregisterleverantörerna och företagare i kontanthandeln nu kan vara säkra på vilka detaljregler som ska gälla. Det innebär att tillverkning och försäljning av kassaregister kan påbörjas.


Från och med 2010 ska de flesta som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Ett godkänt kassaregister med en certifierad kontrollenhet gör det betydligt svårare att fuska med kassan. Lagen omfattar cirka 200 000 företagare inom kontanthandeln.


Våra kontroller visar att vissa företag manipulerar sina kassaapparater för att komma undan skatt, säger Lars Lundh, projektledare på Skatteverket. Den som inte betalar sin skatt skaffar sig en otillbörlig konkurrensfördel som vi vill förhindra. Syftet med kassaregisterlagen är just att försvåra den här typen av fusk.


Företagare som vill göra rätt för sig vittnar om att det kan vara svårt att överleva som företagare om man inte fuskar. De menar att om andra fuskar, så riskerar de själva att slås ut, säger Conny Svensson, riksprojektledare för Skatteverkets granskning av kontanthandeln. Skatteverket kommer att genomföra en omfattande kontrollinsats för att hjälpa dem som gör rätt för sig och för att kontrollera att lagen efterlevs. Det är viktigt att vi skapar förutsättningar för de som vill göra rätt för sig att kunna verka under likvärdiga konkurrensvillkor, säger Conny Svensson.


Läs också:

Fakta om kassaregisterlagen

Faktablad om Skatteverkets granskning av kontanthandeln

Faktablad om Skatteverkets granskning av restaurangbranschen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0