Svenskt nej till legalförskrivning av heroin

Med anledning av 100-årsjubileet av den första internationella opiumkommissionens möte genomför Norska hälso- och omsorgsdepartementet torsdag 26 februari en konferens om narkotika


Avsikten med konferensen är, enligt departementet, att belysa komplexiteten  i narkotikapolitiken - om sambandet mellan tillgång, efterfrågan och användning och behovet av ömsesidighet mellan internationella och nationella åtgärder.


Landets hälsovårdsminister, Bjarn Håkon Hanssen, som fått omfattande kritik för sin idé att introducera förskrivning av heroin i Norge är den person som har ansvaret för att samordna regeringens samlade insatser inom narkotikaområdet och han kommer i samband med konferensen att presentera regeringens narkotikapolitiska inställning i internationella sammanhang.


Presentationen kommer att redovisa förutsättningarna för narkotikapolitiken, formulerade mål och ställningstaganden.


Konferensen ska också, meddelar departementet, ses i ljuset av FN:s toppmöte om narkotika i mars 2009. Toppmötet är en uppföljning av FN:s specialsession, UNGASS, om narkotika 1998. Tanken är att toppmötet ska göra ett nytt politiskt uttalande om det internationella narkotikaarbetet.


Vi vet att den norske folkhälsoministern har varit på studiebesök i Schweiz och av medierapportering att döma så har han uppenbarligen uppskattat försöken med heroindistribution där och frågan om distribution av heroin lär med all säkerhet komma upp på konferensen.


På fråga till Sveriges äldre- och folkhälsominister, statsrådet Maria Larsson, om hur man i det svenska regeringskansliet ser på frågan om distribution av heroin, säger Maria Larsson, heroin är ju en mycket tung drog och de program som har genomförts, exempelvis i Danmark, ser jag med oro och allvar på. Jag följer naturligtvis utvecklingen i grannländerna och även inom FN men att använda sig av den här typen av program är inget som är aktuellt i Sverige.


Programmet för hela konferensen hittar du här.


Jag återkommer med rapportering från konferensen i Oslo i morgon eftermiddag.


Läs också:

Den store pusheren


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0