Säkrare svenska pass med fingeravtryck

Regeringen har idag beslutat en lagrådsremiss med förslag om att svenska pass ska förses med fingeravtryck.


Förfalskning och missbruk av pass och andra resehandlingar utgör ett allvarligt problem, både internationellt och nationellt. Pass används exempelvis vid människosmuggling, vid människohandel eller i samband med planering och utförande av terroristbrott. Det pågår därför ett intensivt internationellt arbete för att komma till rätta med förekomsten av falska resehandlingar och för att förhindra missbruk av sådana handlingar.


Som ett led i arbetet för att höja säkerheten i pass ska svenska pass nu förses med fingeravtryck. Detta föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Genom förslagen genomförs bestämmelserna i en EU-förordning på området.


Den som ansöker om pass ska enligt förslaget lämna fingeravtryck vid ansökan. Undantag får göras för barn under tolv år och personer som av fysiska skäl är permanent förhindrade att lämna fingeravtryck. De avtryck som tas ska lagras i ett chip i passet.


Avtrycken får inte lagras i passregistret eller i något annat register, utan ska förstöras när passet har lämnats ut. De får inte användas för någon form av registersökning. På så sätt bibehålls skyddet för den personliga integriteten.


De nya reglerna föreslås träda i kraft den 28 juni 2009. Tidigare utfärdade pass fortsätter att gälla under den giltighetstid som står angiven i passet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0