Säkerhetspolisens arbete mot otillåten påverkan

Säkerhetspolisens arbete mot otillåten påverkan på viktiga samhällsfunktioner har redan gett resultat. Vi har lämnat stöd till polismyndigheter i ett antal ärenden och har bidragit till att avvärja hot. Vi har dessutom gjort en övergripande bedömning av den otillåtna påverkan på viktiga samhällsfunktioner. Det visar Säkerhetspolisens avrapportering till regeringen.


Säkerhetspolisens arbete är en del i den nationella mobiliseringen mot den grova organiserade brottsligheten. Arbetet bedrivs med ambitionen att komplettera de insatser som görs inom polisväsendet i övrigt.

Säkerhetspolisen har lång och gedigen erfarenhet av säkerhets- och underrättelsearbete. Det är positivt att vi kan bidra med dessa kunskaper i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Vi täpper till en lucka som fanns tidigare, säger säkerhetspolischef Anders Danielsson.

För närvarande pågår ett internt utvecklingsarbete för att framgångsrikt hantera det nya uppdraget, trots det har Säkerhetspolisens operativa arbete redan lett till konkreta resultat. Vi har byggt upp ett nära och väl fungerande samarbete med polismyndigheterna även för denna verksamhet. Rutiner för informationsutbyte med ett antal myndigheter har etablerats, och inflödet av underrättelser från dessa ökar stadigt. Vi delger kontinuerligt operativ information till berörda polismyndigheter samt andra berörda myndigheter och organisationer. Arbetet med en första nationell hotbild pågår och kommer att avslutas under det första halvåret 2009.

Arbete med förebyggande ansats  
Säkerhetspolisens arbete med otillåten påverkan har en förebyggande ansats. Det är inriktat på att hämta in och delge information så att polismyndigheter samt andra myndigheter och organisationer får större möjligheter att vidta relevanta åtgärder. Vi ger också säkerhetsrådgivning till myndigheter och organisationer som är utsatta för otillåten påverkan för att stötta deras arbete med att skydda verksamheten och medarbetarna. Vi håller också på att ta fram en utbildning i personskyddsarbete som ska erbjudas polismyndigheterna. Denna ska ge dem förmåga att kunna erbjuda personer som hotas av den grova organiserade brottsligheten livvaktsskydd.

Om regeringens uppdrag
Det var i juli 2008 som Säkerhetspolisen fick i uppdrag av regeringen att arbeta mot otillåten påverkan på viktiga samhällsfunktioner. Otillåten påverkan är ett samlingsnamn för trakasserier, hot, våld och korruption som syftar till att påverka beslutsfattare. Säkerhetspolisens uppdrag omfattar otillåten påverkan mot myndighetsföreträdare, journalister och förtroendevalda. Måndagen den 23 februari avrapporterade Säkerhetspolisen sitt uppdrag till regeringen.


Du kan läsa mer här.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0