Norge går före bakåt! - Rena sprutor i norska fängelser?

Om man inte ens klarar av att skapa narkotikafria fängelser hur kan man då tro att det ska vara möjligt att åstadkomma ett narkotikafritt samhälle?


Kontrollen i fängelserna bör ökas för att se till att tillgången på narkotika och därmed 'behovet' av sprutor elimineras.


Det bör inte vara någon övermänsklig uppgift att komma till rätta med narkotikaproblemet i fängelsevärlden eftersom det i stort sett bara finns ett antal sätt att få in narkotika i fängelser - via försändelser, vid besök, i samband med permissioner, inkastat 'material eller införsel med hjälp av korrumperad personal.


Eller är det så illa ställt att det blir 'lugnare' i fängelserna om intagna har möjligheten att använda narkotika och att man därför är måttligt intresserad av att ta tag i problemet på allvar?


Frågan aktualiseras efter att en rapport författad av Svein-Erik Ekeid för det norska Helsedirektoratets räkning offentliggjorts. Tanken är nu att Helsedirektoratet och Justitiedepartentet ska skicka ut rapporten på remiss.


Några huvudpunkter i rapporten

I rapporten understryker författaren att det överordnade målet har varit och fortfarande är att avlägsna alla otillåtna droger. Nollvisionen är emellertid, enligt Ekeid, inte realistisk i alla sammanhang.


I många år har klorin funnits tillgängligt i norska fängelser så att de intagna kan tvätta sina använda sprutor. I samhället delar man ut sterila sprutor och nålar för att förebygga smitta. Mot bakgrund av att intagna har samma rätt till hälsovård som alla andra rekommenderar rapporten att man startar med sprututbytesprogram också i fängelserna och att hälsovården i fängelserna, inte kriminalvården, ska stå för sprututbytesprogrammen.


60 procent av de intagna i norska fängelser har allvarliga drogproblem och man antar att ungefär hälften av dessa har injicerat narkotika. I rapporten hänvisar Ekeid till erfarenheter från ett antal europeiska länder, som gett intagna tillgång till sterila sprutor och nålar. Åtgärderna har resulterat i minskad blodsmitta utan att orsaka ökad användning av droger eller ökade disciplinära problem eller att sprutor och/eller nålar använts som vapen.


Ekeid har uppenbarligen inte förstått vikten av att vidta åtgärder för att få missbrukare från missbruket under tiden i fängelse. Ekeids förslag innebär inget annat än att man underlättar fortsatt missbruk under förespegling av att detta skulle ha något att göra med "rätt till hälsovård". Inget annat än kvalificerat skitsnack!


Återigen - Norge borde kanske se sig om efter en annan konsult för att utveckla arbetet mot narkotika på norska fängelser.


Återstår bara att den norske hälsoministern, som nyss besökt Schweiz för att lära sig mer om heroindistribution, kryddar Ekeids förslag med ett förslag om gratis heroin till intagna opiatmissbrukare.


Du kan läsa hela rapporten, Tilgjengelighet i norske fengsler til sterile sprøyter og spisser for injiserende rusmiddelavhengige, här.


Läs också:

Norge går före bakåt - Sprutautomater utanför celldörren!


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0