Förslag för ett förbättrat asylmottagande

Asylmottagningsutredningen överlämnade i dag betänkandet Aktiv väntan - asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) till migrationsminister Tobias Billström. Regeringens utredare Sören Häggroth har haft i uppdrag att se över asylmottagandet och vid behov föreslå författningsförändringar.


Systemet för mottagande av asylsökande måste reformeras i grunden. Flera decenniers brister måste rättas till för att mottagandesystemet ska bli rättssäkert, effektivt och humant. Passiviteten bland asylsökande måste brytas, processen för asylsökandes boende måste få en tydligare struktur och samhällets insatser för att ge de asylsökande det stöd de behöver i sin vardag måste utvecklas. Kommuner och andra aktörer bör därför få fler uppgifter inom mottagandet, säger Sören Häggroth.  Att förkorta handläggningstiderna i asylärenden är en nyckelfråga också för själva systemet för mottagande. Korta handläggningstider bidrar till ett mer humant mottagande genom att individens tid av osäker väntan förkortas och innebär också stora besparingar för det allmänna.


Asylmottagningsutredningen lämnar i sitt betänkande följande huvudsakliga förslag

Asylsökande undantas i princip från kravet på arbetstillstånd och Migrationsverkets insatser för att kartlägga och dokumentera individens utbildning och yrkeserfarenheter förbättras.


Kommunerna ges ett operativt ansvar för att - med länsstyrelsens stöd på regional nivå - anordna undervisning i svenska, praktik och annan sysselsättning


Ett särskilt ankomstboende i upp till fyra veckor införs i syfte att bl.a. underlätta asylutredningen och skapa en mer strukturerad process för asylsökandes val av boende.


Varje asylsökande ges ett individualiserat erbjudande om s.k. ordnat boende efter tiden i ankomstboende.


Migrationsverket tillförs resurser för att skaffa fler platser i ordnat boende i storstadsregionerna.


Asylsökande som saknar egna medel ska kunna få en grundersättning på 80 kronor per dag (gällande dagersättning 71 kronor per dag) - ersättningen differentieras utifrån individens val av boendeform.


En ny aktivitetsbonus på 40 kronor per dag införs för asylsökande som praktiserar eller har annan liknande sysselsättning.


Kommunernas ansvar på det sociala området förtydligas för att säkerställa en likvärdig social service för asylsökande i olika delar av landet.


Kommuner och landsting ersätts för gamla och nya uppgifter inom asylmottagandet genom ett förenklat system för statlig ersättning.


För att förändra dagens situation krävs ett antal samverkande åtgärder, säger Sören Häggroth. Viktigast är att de asylsökande direkt när de kommer till Sverige får bra information om vilka alternativ som finns för boende och sysselsättning under asyltiden. Därtill bör Migrationsverket ge konkreta erbjudanden om boende, främst utanför storstadsområdena. Men det är också viktigt med ekonomiska incitament som stimulerar asylsökande att bosätta sig i delar av landet där det finns goda möjligheter till utbildning, sysselsättning och kontakt med det svenska samhället. Ett litet antal kommuner i storstadsområdena tar idag ett oproportionerligt stort ansvar för asylmottagandet. EU:s lagstiftning medger inte att tvångsåtgärder vidtas av medlemsländerna när det gäller asylsökandes boende. Om staten vill påverka var de asylsökande bosätter sig måste därför andra åtgärder prövas. Även med utredningens förslag har den asylsökande frihet att välja bostadsort.


Läs också:

Aktiv väntan - asylsökande i Sverige


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0