Anna Karin Eneström utnämnd särskilt sändebud för Afghanistan och Pakistan

Utrikesministern beslutade i dag att utse Anna Karin Eneström, som för närvarande är Sveriges ambassadör i Islamabad, till särskilt sändebud för Afghanistan och Pakistan. Hennes huvudsakliga uppgift blir att arbeta för en mer aktiv och samordnad EU-politik i förhållande till dessa båda länder under det svenska EU- ordförandeskapet.


Utvecklingen i Afghanistan är djupt oroande och det är bara genom att skapa förutsättningar för en fredlig och demokratiskt hållbar utveckling i landet som terrorismen och droghandeln kan motverkas. Det blir också allt mer tydligt hur situationen i Afghanistan påverkas av utvecklingen i det angränsande Pakistan. Det är därför som vi har valt att utnämna ett sändebud som har ett regionalt mandat, säger utrikesminister Carl Bildt.


Carl Bildt tillägger också:


Som jag nämnde i  årets utrikespolitiska deklaration, kommer Afghanistan utgöra en central fråga under det svenska ordförandeskapet. Det är också en fråga som kommer att få en ökad betydelse i det transatlantiska samarbetet. Utnämningen av Anna Karin Eneström utgör därför ett naturligt steg i regeringens ambition att öka Sveriges och Europeiska Unionens breda engagemang i Afghanistan och i angränsande områden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0