15-åringars användning av cannabis minskar i flera länder


En studie av 15-åringar i 30 länder konstaterar att de röker mindre cannabis och går ut mindre ofta med sina kamrater kvällstid.


Skälen till minskningen är inte helt klara, men forskarna tror att preventiva insatser och ny teknologi bidragit till förändringarna.


Msn, e-post och mobiltelefoner kan delvis ha ersatt ansikte-mot-ansikte-kontakter och resulterat i färre sociala kontakter kvällstid.


Forskarna analyserade data om 93 297 15-åringar i dussintals länder i samarbete med WHO (Världshälsoorganisationen) och omfattade 15-åringar som använt marijuana åtminstone en gång det senaste året.


Prevalensen varierade kraftigt mellan länderna med Kanada i topp både 2002 och 2006, där 30 procent av pojkarna och nästan 28 procent av flickorna rapporterade att de använt cannabis 2006, vilket samtidigt är en minskning med 13 procent bland pojkarna och en nästan tioprocentig minskning bland flickorna.


USA kom på tredje plats 2006 och 24 procent av såväl pojkar som flickor rapporterade användning av cannabis, en nedgång med nästan 12 procent bland pojkarna och två procent blnd flickorna, vilket bekräftar tidigare rapporter om en nedgång i användningen av cannabis bland amerikanska tonåringar.


Schweiz kom på andra plats när det gäller pojkar och Wales på samma plats när det gäller flickor.


Grekland, Makedonien och Sverige placerade sig längst ned på listan.


Du kan läsa mer här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0