Var femte person på "hard core gym" använder anabola



Idag presenterar STAD (Stockholm förebygger Alkohol och Drogproblem) världens största observationsstudie om användning av anabola androgena steroider (AAS) på träningsanläggningar. Resultatet visar att så kallade "hard core gym" har alarmerande många användare jämfört med andra träningsanläggningar. Därför lanserar STAD kampanjen 100 % ren hårdträning för killar som vill träna hårt. Och rent.  

  

Under ett par månader har fyra forskare tränat på olika gym i Stockholm. Forskarna har observerat personer som tränat och med hjälp av en observationsmall uppskattat användningen av AAS. Studien, den första i världen i sitt slag, omfattar totalt 64 gym och 2 368 personer i Stockholms län. 


Syftet har varit att uppskatta användningen av AAS och kartlägga vilka typer av gym som har flest användare.


Forskarna har också studerat hur gymmiljön påverkar användning och sambandet mellan försäljning av kosttillskott och AAS. Resultatet visar att gym med fokus på tung träning, så kallade "hard core gym", har avsevärt fler användare jämfört med andra träningsanläggningar. Dessutom ser man en tydlig koppling mellan gym som säljer kosttillskott och användningen av dopningspreparat. 


Vi blev förvånade att det är så stor skillnad mellan olika typer av gym och att försäljning av kosttillskott har en så stark koppling till användningen, säger Charlotta Rehnman på STAD. Det här är gym som lockar yngre killar vilket skapar tydliga risker för framtiden. Därför startar vi, i samarbete med träningsbranschen, kampanjen 100 % ren hårdträning.


Kampanjen 100 % fokuserar på hård träning utan dopning. Målgruppen är män mellan 16-25 år som tränar mycket men som inte använt AAS. STAD utbildar och certifierar gym för att minska tillgången på och användandet av dopningsklassade preparat i samband med träning. För att bli ett 100-procentgym måste anläggningarna upprätta en anti-dopningspolicy, utforma en handlingsplan, utbilda all personal och inleda ett aktivt samarbete med polisen.


RESULTAT FRÅN STUDIEN

5 procent av män som tränar på gym bedömdes använda AAS. (Andelen män i befolkningen som någon gång använt anabola androgena steroider är högst en procent). Bland de tränande kvinnorna var det endast 0,4 procent som uppskattades använda AAS.


Andelen användare bland männen bedömdes vara störst i åldersgruppen 20-39 år.


21 procent av dem som tränar på "hard core gym" bedömdes använda dopningspreparat.


Andelen användare uppskattades till 4,5 procent på privata anläggningar, till 3 procent på anläggningar som tillhör större kedjor och drygt till 1 procent på kommunala anläggningar.


Gym som säljer kosttillskott har fler användare, uppskattningsvis 8 procent, jämfört med 2 procent på gym som inte säljer kosttillskott.


Du kan läsa en sammanfattning av studien här.


Hela studien,  Uppskattad AAS förekomst bland tränande i Stockholms län - En observationsstudie genomförd på träningsanläggningar i Stockholms län, kan du läsa här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0