Tonåringar dricker mindre - med hjälp av föräldrarna



Trots mer alkoholreklam och smuggelsprit har svenska tonåringar minskat sin alkoholkonsumtion de senaste sju åren. En förklaring är att deras föräldrar har förstått att barn och alkohol inte hör ihop. Och fler tycker att det är trendigt att vara nykter.


Inom kort får alla föräldrar, 108 000, med barn födda 1995 Tonårsparlören i brevlådan. Idén till boken föddes ur ett behov från föräldrar om vardagsnära tips, lättfattlig och pålitlig kunskap om hur man pratar om alkohol med sina barn. Syftet med Tonårsparlören är enkelt; att stötta tonårsföräldrar att tidigt rusta sina barn att fatta egna kloka beslut. Forskning visar att ju senare alkoholdebuten sker, desto lägre är risken för framtida alkoholproblem. 

Sedan första upplagan av Tonårsparlören kom ut för sju år sedan har något hänt med attityderna mot alkohol. Inte så mycket hos tonåringarna själva, men hos deras föräldrar. Då var det ganska vanligt att föräldrar lät tonåringar smaka alkohol hemma. Idag är det bara någon procent som gör det. Då köpte också var fjärde tonårsförälder ut vin till sina döttrar som gick i nian. Idag gör var tionde det.

Följden har blivit att tonåringarnas alkoholkonsumtion minskat. Det betyder att färre tonåringar råkar i slagsmål på grund av alkohol, färre har oönskat sex, färre hamnar i gräl med sina kompisar, färre får problem i skolan på grund av att de festat.

Det är en bra utveckling, och samtidigt lite överraskande, säger Sven Andréasson, chef för Avdelningen för drogprevention vid Statens folkhälsoinstitut. Det har inte blivit svårare för tonåringar att få tag på alkohol. Tvärtom har den ökande smugglingen gjort det lättare. Alkohol marknadsförs också mer i TV, tidningar och på Internet än tidigare. Men det finns tecken på att minskningen stannar upp. Därför är det viktigt att hålla diskussionen vid liv, vilket vi hoppas att Tonårsparlören bidrar med.

Årets reviderade upplaga av Tonårsparlören innehåller, liksom tidigare års utgåvor, mängder av råd och tips helt befriade från pekpinnar. Innehållet är framtaget i samarbete med forskare, fältarbetare, läkare, psykologer, familjeterapeuter, föräldrar och ungdomar.

Med stabil vetenskaplig forskning, uttryckt på ett sätt som både vuxna och tonåringar lätt förstår och tar till sig, vill vi bidra till den viktiga dialogen mellan föräldrar och barn om alkohol, säger Sven Andréasson. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0