Skatteverket utfärdar id-kort

Skatteverket kommer att utfärda id-kort på 23 orter från den 1 juni.


Alla som har ett personnummer i Sverige, har fyllt 13 år och kan styrka sin identitet kan få id-kort.


Att ha ett id-kort är ofta en nödvändighet i dagens samhälle, till exempel för att skaffa ett bankkonto eller besöka en vårdcentral. Vi har redan fått väldigt mycket frågor och märker att det finns ett stort uppdämt behov, säger Anna-Lena Österborg.

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att från och med den 1 juni 2009 utfärda identitetskort till de som är folkbokförda i Sverige. Bakgrunden är att personer som nyligen har flyttat till Sverige i vissa fall inte har kunnat få en giltig id-handling någon annanstans.

Vi börjar utfärda id-kort på dom 23 orter där vi bedömer att efterfrågan kommer att vara som störst. Men på sikt är vår ambition att man ska kunna skaffa id-kort på alla våra servicekontor runt om i landet, säger Anna-Lena Österborg på Skatteverkets huvudkontor.

För att kunna ansöka om ett id-kort krävs att man har fyllt 13 år, är folkbokförd i Sverige och därmed har fått ett personnummer. Den som inte har uppehållstillstånd eller ska stanna kortare tid än ett år är i regel inte folkbokförd i Sverige.

Den som ansöker måste personligen besöka Skatteverket och bli fotograferad. Att ansöka om id-kort kommer att kosta 400 kronor som ska vara inbetalat före besöket.

Den 1 juni i år kommer följande servicekontor att ta emot ansökningar om id-kort: Göteborg/Nordstan, Stockholm/Tensta, Stockholm/Skärholmen och Stockholm/City (mittemot Centralstationen).


Dessutom kommer tills vidare våra skattekontor på följande orter att kunna ta emot ansökningar om id-kort från den 1 juni: Malmö, Karlskrona, Halmstad, Kalmar, Växjö, Jönköping, Linköping, Norrköping, Visby, Södertälje, Uppsala, Gävle, Karlstad, Västerås, Örebro, Umeå, Sundsvall, Luleå och Östersund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0