Polisen vässar taktiken inför fotbollssäsongen

Tusentals förväntansfulla supportrar ser fram mot årets fotbollssäsong som drar igång i april. Samtidigt förbereder sig Stockholmspolisen för nio så kallade högriskmatcher där målsättningen är att öka tryggheten för både åskådare och spelare.


Den allsvenska fotbollssäsongen är ett omfattande uppdrag för Stockholmspolisen som involverar många verksamheter; trafik, tunnelbana, rytteri, ingripande, utredare, dialog, planering... Och precis som idrottseliten, vässar också Stockholmspolisen sitt taktiska upplägg inför säsongen. Och det lär komma att behövas.


Supporterpolisens summering av de olika supportergruppernas sammandrabbning under fjolåret ger en dyster bild - och inget tyder på någon förändring i år. De som använder fotbollen som ursäkt för att slåss har inte blivit färre - tvärtom. Allt fler är dessutom påverkade av narkotika.

Vår ambition är att göra fotbollsarrangemangen tryggare och säkrare för både åskådare och spelare under den kommande säsongen. Detta arbete är inte en uppgift enbart för polisen utan en uppgift som vi måste lösa tillsammans med klubbarna, supporterföreningarna och arrangörerna, säger yttre kommissarie Lars Byström.


Den 2 mars bjöd Christian Agdur, chef för den operativa avdelningen, in till ett (fullsatt) möte i sal 200 för att diskutera arbetet inför årets fotbollssäsong. Inbjuden var också Hammarbysupporten Frank Ågren som beskrev hur man inom leden av "skötsamma" supportrar är rädda för att dras över samma kam som den lilla gruppen "bråkstakar".


Därför är vi är extremt glada för den här dialogen med polisen. Jag tycker att det i dag finns ett sätt att tänka och agera inom polisen som är på väg att sprida sig som är mycket positivt, sa Frank Ågren.


Vi måste ha ett arbetssätt som fungerar smidigt för oss, det vi gör ska inte drabba oskyldiga utan helt enkelt skapa lugnare tillställningar, säger Lars Byström. Inte minst viktigt är att vi poliser har en öppen och positiv attityd när situationen är sådan men knivskarp när det behövs.


Spektrat på olika frågeställningar polisen arbetar med för att öka tryggheten kring fotbollsmatcher spänner från t ex att säkerställa transporterna till och från arenan, att få åskådarna att snabbt lämna arenan till att kunna agera i extrema situationer då polisen måste ingripa eller utrymma hela eller delar av läktarsektionerna. För att få allt att fungera på ett bra sätt är det viktigt att alla inblandade; polisen, entrévärdar, ordningsvakter och övriga säkerhetspersonal, är väl insatta i var och ens ansvarsområden.

  

Ökat fokus på lagföring

Parallellt förs diskussioner om behovet att förstärka utredningssidan när polisen använder sig av den särskilda polistaktiken (spt), t ex vid demonstrationer, fotbollsmatcher, nationaldagsfirande. En anmälan utreds av det distrikt där brottet begåtts och sedan merparten av alla större kommenderingarna hålls i Stockholms innerstad har utredningsroteln i Citypolisen stor erfarenhet. Med den utgångspunkten har city bjudit in till ett reflektionsmöte i vår.


Mötet syftar till att skapa en öppen diskussion där vi delar med oss av våra erfarenheter om vad vi gör bra och vad vi kan förbättra för att öka lagföringen i spt-organisationen, säger Jan Evensson, kriminalchef i city. Vår yttersta ambition är att alla, från planeringsstaben till den enskilde polisen i kommenderingen, ska ha med sig ett utrednings- och lagföringstänk i alla beslut och situationer - redan på planeringsstadiet.


Vid träffen kommer exempel från fjolårets nationaldagsfirande att användas som diskussionsunderlag, där huvudärendet gällde hets mot folkgrupp och där utredaren initialt hade 118 misstänkta.

  

Fakta

Den 1 april 2009 träder en ny lagstiftning i kraft som bl a ger polisen möjlighet att direkt förbjuda tillträde till arenan efter beslut av åklagare. Det blir också straffbart att storma planen, kasta in saker på planen eller ha med sig pyrotekniska föremål. I dag har klubbarna och förbunden rätt att begära tillträdesförbud för personer som de anser inte bör komma in.


Läs mer om polisens arbete i samband med fotbollsmatcher


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0