Narkotikaklassning av mefedron föreslås

Den 26 mars lämnades ett förslag till Socialdepartementet om narkotikaklassning av missbrukssubstansen Mefedron. En klassning som narkotika gör att också bruket av drogen blir olagligt. Substansen är sedan tidigare klassad som hälsofarlig vara.


4-metylmetkatinon eller Mefedron är en substans vars utbredning ökat kraftigt på relativt kort tid. Substansen anses ge ett euforiskt rus med hallucinogen effekt.


Första indikationen av drogen finns registrerad under våren 2008 med en snabb spridning under tidig höst.


Substansen klassades som hälsofarlig vara 15 december vilket gjorde försäljning och innehav av drogen olagligt.


Det finns stor risk för ett etablerat missbruk om substansen inte regleras ytterligare. Klassningen som hälsofarlig vara har inte haft en reducerande effekt och missbruket ökar bland framför allt unga personer. Därför föreslår nu Statens folkhälsoinstitut att drogen narkotikaklassas.


Statens folkhälsoinstitut har uppdraget att bevaka och utreda behovet av klassificering av varor och substanser som inte är läkemedel. Läkemedelsverket ansvarar för de varor och substanser som är läkemedel. Om någon av myndigheterna finner behov av kontroll av en substans föreslås detta till Regeringen som fattar beslut i frågan. 


Läs också:

Fler offer för mefedron


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0