Mc-klubbar omedvetna om koppling till Hells Angels

Sverigemodellen, ett rikstäckande nätverk av mc-klubbar och föreningar, växer i antal. Vad många medlemmar inte känner till är att Hells Angels står bakom modellen. Och att ett medlemskap förpliktigar. Bilden bekräftas nu från flera håll inom Polisen.


Sverigemodellen etablerades av Hells Angels i början av 1990-talet i syfte att kartlägga och få struktur på de svenska mc-åkarnas västmärkning. Men modellen är också ett sätt att värva fler medlemmar till den kriminella organisationen.


Allt fler mc-klubbar blir medlemmar

Under de senaste åren har antalet mc-klubbar inom Sverigemodellen ökat kraftigt. Det uppger bland andra polisen i Dalarna, där man arbetar med att informera till exempel kommunanställda och åklagare om Sverigemodellen och dess koppling till Hells Angels. Ökningen bekräftas även av Rikskriminalpolisen.


Dålig kunskap om medlemskapet

I dag är närmare 250 mc-klubbar anslutna till Sverigemodellen, men långt ifrån alla är medvetna om vad ett inträde egentligen innebär. Den klubb som vill bära ryggmärken och ansöker om ett medlemskap i Sverigemodellen måste genomgå en provperiod, vanligtvis ett år. Under den tiden ska klubben delta på möten och arrangera fester tillsammans med Hells Angels. Först därefter får man bära ett, av Hells Angels, godkänt ryggmärke.


Om klubben inte uppfyller kraven kan man bli nekad medlemskap. En klubb som antagits, men inte följer reglerna kan också bli utesluten ur Sverigemodellen.


FAKTA/ Sverigemodellen

Sverigemodellen är ett nationellt nätverk för mc-klubbar och föreningar som är indelat i 12 geografiska regioner. Varje region styrs av en Hells Angels-klubb eller en supporterklubb. Den klubb som går med i Sverigemodellen anses sympatisera med Hells Angels.


Rikspolisstyrelsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0