Annika Östberg har i dag överförts till Sverige

Den svenska medborgaren Annika Östberg kom som barn till USA med sin mor efter moderns giftermål med en amerikansk medborgare. Genom sin pojkvän blev hon 1981 indragen i brottslighet som kulminerade i två mord, varav det ena på en polisman. Morden begicks av pojkvännen men i Annika Östbergs närvaro. Hon har sedan dess suttit i kaliforniskt fängelse dömd för de båda morden till 25 år till livstids fängelse.


Annika Östberg har under mycket lång tid uttryckt önskemål om att få avtjäna sitt straff i Sverige. Sverige har därför, med stöd av den s.k. överförandekonventionen från 1983, gjort flera framställningar om att hon ska få bli överförd till Sverige för fortsatt straffverkställighet.


Efter flera års aktiv handläggning av ärendet från svensk sida har USA slutligen lämnat sitt samtycke till överförande av Annika Östberg till Sverige och i dag genomfördes överförandet.


Det är glädjande att Annika Östberg har kunnat överföras till Sverige. Statsministern tog upp fallet när han träffade guvernör Schwarzenegger i Kalifornien i maj 2007 och jag diskuterade ärendet med justitieminister Gonzales i juni 2007. Därefter har det skett ett intensivt arbete från den svenska ambassaden i Washington och Justitiedepartementet i Sverige. Det är dess ansträngningar som nu har gett resultat, säger justitieminister Beatrice Ask i en kommentar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0