Ny utbildning vässar alkohol- och tobakshandläggare

Handläggare av alkohol- och tobaksfrågor i kommuner och länsstyrelser erbjuds nu en helt ny utbildning i tillsyn. Syftet är att stärka handläggarna och att skapa en mer enhetlig handläggning över landet. Statens folkhälsoinstitut har i samarbete med Göteborgs universitet, och i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting, tagit fram en skräddarsydd pilotutbildning för tillsyn och tillståndsprövning av alkohol- och tobaksfrågor.

Idag finns över 12 000 serveringstillstånd för alkohol i landet. Tobakshandlare har också skyldighet att anmäla försäljning till kommunen och följa åldersgränser. Kommuners och länsstyrelsers tillsynsarbete utifrån alkohollagen och tobakslagen är viktiga delar i ett förebyggande folkhälsoarbete.

Utvecklingen på området är snabb och det pågår också en översyn av lagstiftningen, därför är det nödvändigt att uppdatera sina kunskaper. Innehållet i utbildningen tar bland annat upp hur tillsynsarbetet organiseras och prövning av serveringstillstånd.

Kursen "Tillsyn och teori i praktik" ger 15 högskolepoäng och startar i början av november. Utbildningen har 24 platser och ges på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet.


För ytterligare information:
Anne-Lie Magnusson, tillsynsenheten, Statens folkhälsoinstitut, 063-19 96 61
Johan Landin, pressekreterare, Statens folkhälsoinstitut, 063-19 96 52


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0