Inte bara böter för försäljning av narkotika

Med anledning av den senaste tidens omfattande reportage om narkotikasituationen i delar av Oslo, meddelar polisen att man haft stora insatser i områdena (Grünerløkka och längs de nedre delarna av Akerselva). Insatserna har resulterat i cirka 80 gripna personer till följd av misstanke om försäljning av narkotika.


I ett pressmeddelande säger man från polisen att mediernas uppfattning om att straffreaktionerna i förhållande till brotten bara resulterar i böter är felaktiga. Riksåklagarens riktlinjer och tillämpad praxis under lång tid innebär fängelsestraff för försäljning av narkotika, också vid små mängder som det ofta rört sig om vid dessa tillfällen. I stort sett utdöms ovillkorliga fängelsestraff.


Innehav av mindre mängder narkotika medför böter, men detta måste man skilja från fall där det handlar om försäljning av narkotika.


Det anses också som en försvårande omständighet att personer kommer till landet och begår brott en kort tid efter ankomsten. Flera av de gripna har tagits mycket kort tid efter att de anlänt till Norge.


Beträffande försäljarna som är häktade på grund av flyktrisk meddelar polisen att huvudförhandling  sker snabbt och att verkställighet av domen sker inom 10-14 dagar.


Beträffande personer som inte ska vistas i landet upprättas ett utlänningsärende. För de som detta gäller avslutas ärendet med att vederbörande blir hemskickad i anslutning till meddelad dom.


En annan viktig åtgärd när det gäller narkotikaärenden i ovannämnda områden är att den som begått narkotikabrott (gäller speciellt vid förvaring av narkotika) kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område under en period på två år.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0